Överlevnadstorsdag! ARK Survival Evolved

Överlevnadstorsdag, PC
Bittra gamers XP bar 7
70/100 XP

Ark Survival Evolved blir det första i en parad inlägg under namnet ”Överlevnadstorsdag!” av mig där jag kommer att skriva om spel inom Survival-genren. Planeras komma ut varje torsdag, som man förstår på namnet.

Det är såklart lite svårt att ge ett absolut betyg eftersom att det fortfarande är early access. Men det går framåt i rask takt och är fullt spelbart.

När man börjar vaknar man på en ö, där man ganska snabbt märker att det lever dinosaurier, men även existerar högteknologiska oförklarliga ting. Förutom en mystisk kristall som satts fast i din handled är du helt naken och tomhänt.

Från den starten kan du ta dig till att leva med en tribe i en enorm fästning och flyga runt på en pteranodon med grymma vapen. Om du vill så att säga, du kan göra helt andra awesome saker också.

ark attack

Ark survival Evolve är främst ett MMO, så du kan absolut bli dödad av andra spelare, eller döda dem… Eller bli kompisar och göra en tribe ihop!

Man kan kommunicera både genom text-chatt eller att tala med varandra i micen. För vissa, mig inkluderat, så kan jag emellanåt tröttna på den fientliga inställningen i spelet spelarna sinsemellan. Det är allt för ofta som man återkommer till sitt hus man arbetat hårt på i timmar helt sönderslaget, raidat.. Men om man känner sig trött på alla raiders så kan man faktiskt starta en egen server där man antingen spelar singleplayer, eller har ett lösen så bara inbjudna kan vara med! Detta tycker jag är superbra, men det blir lite svårare eftersom att man tjänar så mycket på att vara en tribe. Man bygger snabbare men framförallt är man lite mindre försvarslös mot rovdjuren.

Carbonemysen fick ett spjut i huvudet, blev enhörning.

Survivalmomenten i spelet tar form på ett sätt som är ganska typiskt survival-genren. Du måste dricka och äta, du fryser och blir överhettad, du bajsar, man behöver dock aldrig sova. Med tiden kan du samla material, göra verktyg, och bygga hus och andra saker som höjer livskvalitén. Ark sticker ut med just dinosaurierna som du både måste skydda dig ifrån, döda o samla skinn och annat material ifrån, men som du också kan tämja! Så tillslut kommer dinosaurierna tjäna i spelet till din fördel. Men vägen dit är lång.

Vi rider mot solnedgången…

Ibland för lång.. Att det tar såpass lång tid att tämja är ännu en anledning till att jag föredrar singleplayer, för då kan man dra i lite spakar för att ändra den tiden, och andra saker. Nu kanske jag låter lat men seriöst, det tar timmar…och du kan inte gå ifrån, då vaknar den o springer iväg. I ett spel som inte går att pausa!?!? och om man faktiskt tar sig tiden så dör den tama dinosaurien jättelätt. Detta tycker jag är ett stort problem för spelet. Tiden alltså, inte dödligheten.

Det finns massor av olika slags dinosaurier. Vissa flyr om du attackerar dem, andra attackerar dig om du attackerar dem, andra ser dig genast som mat.

Ibland känner man sig liten.

Ark ger mig generellt en uppskattad känsla av ”Lost” korsat med jurassic park. Enligt min estetik är det även ett väldigt vackert spel. Inte grafiskt perfekt men designen förmedlar en känsla. Vilket för mig är det viktiga.

Jag tycker att det är ett jättekul spel, och alla tycker väl ändå att dinosaurier är ascoola? Så jag skulle rekommendera detta till dem som gillar survival-spel.

Vill du börja spela men känner att du har en massa frågor, eller vill du nörda ner dig så mycket det bara går? I så fall hänvisar jag till spelets egna Wiki!

Under natten måste man hålla värmen, men man vet aldrig vad som iakttar dig.

Författare: Kajsen

Kommentera