Indie Analys: A Story About My Uncle

Indie Spel, PC

Bittra gamers XP bar 8

80/100 XP

Indie Analys ska bli en serie där jag tar upp mindre kända spel som jag på något sätt finner intressanta, och vad kan vara bättre att börja med än mitt senaste impulsköp på Steam som verkligen förvånade mig.

A Story About My Uncle är ett plattformsspel ur förstapersonsvy där vi spelar som en ung pojke som letar efter sin försvunna farbror i en magisk värld. Med hjälp av en speciell handske grabbar man tag i och svingar sig mellan svävande klippor och plattformer. Men ett spelsätt som först verkar väldigt simplistisk blir snabbt svårare när man får försöka kombinera nya förmågor för att försöka ta sig längre och svårare vägar. Att tänka och reagera snabbt när man flyger genom luften är inte alltid det lättaste, och man får vänta sig att störta handlöst och vakna till liv vid senaste sparpunkt mer än ofta.

ASAMU är det första spelet från Gone North Games, en liten studio baserad i Stockholm, och deras svenska rötter märks verkligen i både estetik och story. Det är något väldigt sagolikt i världen, med vackra himlar, magiska landskap, mystiska grottor, och de söta men underliga varelser du stöter på under färdens gång. Atmosfären påminner mig starkt om Brothers: A Tale of Two Sons, ett spel som tog inspiration från svenska sagor, och även det från svenska utvecklare.

TSA_Review_ASAMY_Character-Models
Man svingar sig fram snabbt över episka landskap och det är en väldig känsla av rymd när man kan se tillbaka och glimta plattformer man kommit från långt borta, och se nya vägar breda ut sig framför en. Det kliar lite i fingrarna när man måste sluta spela, för man vill bara prova att ta sig förbi nästa bit, se vad som kommer synas runt hörnet av den där stora klippan. ASAMU höll min uppmärksamhet och timmar gick ofta förbi utan att jag märkte av det.

2014-05-15_00018

Tyvärr så verkar det som om det lilla teamet har påverkat spelet på ett negativt sätt. Ibland måste man gissa vart man ska ta sig, då plattformer finns åt alla håll, men en sparpunkt aktiveras bara om man har tagit dem i rätt ordning. Mer än en gång kändes det som om man misslyckades och störtade till sin död för att ens klick bara inte registrerades, och mot slutet av spelet var jag var tvungen att gå från datorn efter mitt hundrade misslyckade försök att ta sig förbi en enda sparpunkt.

A Story About My Uncle är inte ett perfekt spel och kan ibland ge lika mycket frustration som belöning, men det är en unik, vacker och utmanande upplevelse, och atmosfären i sig är nog för att jag definitivt ska vilja rekommendera den till alla!

Jag ser i alla fall fram emot att se vad Gone North Games kommer göra i framtiden.

Författare: Lydia Duberg

22 comments

Kommentera