Fallout: New Vegas

PC

Än så länge har jag skrapat ihop 60 timmar tracked speltid på New Vegas på två veckor. Det är inte helt konstigt att jag blivit frälst av detta spelet då jag avgudar Mad Max och spelet har helt klart fått inspiration därifrån.  Att inte ha spelat de andra Fallout-spelen hindrar en inte från att förstå historien i spelet. Spelaren är en courier/kurir (nästan som brevbärare) i ödelandet efter Armageddon. Året är närmare 2300 och världen har förändrats drastiskt.
Att vara courier i ödemarken är tydligen inte helt lätt då karaktären har blivit skjuten i huvudet, men lyckats överleva. Ditt första och (i början) största uppdrag är att få hämnd på mannen i rutig kostym som försökte döda dig. Det finns nya uppdrag överallt och det är upp till spelaren om man vill vara god mot medmänniskor och göra som majoriteten vill, eller bli en diktator. Eller varför inte skapa anarki?

När karaktären vaknar så är det dags att välja namn, utseende och skills. Utseendemässigt finns det inte mycket att välja på. Det går att spela som både man och kvinna, vilket känns super, men annars är det som går att ändra mest på hårfärgen. Det spelar ingen roll hur skrikig färg du har. Du förblir en identitetslös tråkmåns. Skills gör spelandet enklare på de delar du väljer, andra grejer blir svårare, men går att öka vid varje ny level.

Grafiken är inte direkt som Arma III, men det går att ha överseende med. Spelet är ett väldigt beroendeframkallade FPS med en, till synes, rätt liten karta. Det finns så många områden intryckta i den lilla kartan att det känns som att det går att spela det hur många gånger som helst. Än så länge har jag hittat tre olika companions som går att ha (och då har jag bara varit runt på samma ställen).
Det som är lite jobbigt med New Vegas är att det nästan är ett måste att skriva ner vilka delar du behöver för att använda repair på robotar och liknande teknologi, för det visas bara en gång.

Spelaren har en så kallad Pip-Boy på armen. Där visas items, stats, quests, kartor och hur du ligger till hos olika grupper. Pluspoäng för att den visar var man ska fortsätta med sina quest och att man kan fast travel genom att klicka på det området man vill åka till. Den har även en inbyggd lampa som gör det lättare att se i mörker. Dock sänker lampan din stealth så jag rekommenderar att använda Cat Eye, eller ha mörkerseende som perk. Första gången jag spelade följde jag bara questen som de kom och råkade bli klassad som ond (oops). Nu har det gått bättre och jag vet ungefär var jag ska leta för att hitta ammunition, vapen och kapsyler (som används som valuta).

Det finns självklart grejer som hade kunnat förbättras avsevärt, tex tips på hur man ska använda uppgraderingssystemet. De flesta grejer står det tips om på ens loading screen, men då gäller det ju att inte ha en för snabb dator så man hinner läsa det.
Annars funkar Google finfint!

En trigger-warning bör jag lägga till här för människor som inte klarar av droger, prostituerade, våld, svärord och liknande. Om ni envisas med att spela det ändå så bör ni ha en video med kattungar eller dylikt i närheten.
Författare: Zeradi

Kommentera