Överlevnadstorsdag! The Long Dark

Överlevnadstorsdag
Bittra gamers XP bar 5
50/100 XP

The Long Dark finns som early access, och det har utvecklats en hel del sedan det blev tillgängligt. Storymode går inte att spela ännu men sandbox går utmärkt.

Efter att ha valt att spela som man eller kvinna börjar spelet. Jag uppskattar att få göra det valet. Tråkigt nog är det ju ingen självklarhet i dagens spelvärld.

Du vaknar mitt i vildmarken och det är snö så långt ögat ser. Det senaste du minns är att du satt på ett plan. Planet har kraschat mitt i Kanadas kallaste ödemark där du nu är fast. Där ifrån ska du ta dig från ”bana”, till nästa, och nästa, till nästa o.s.v. Så du har alltid ett mål, vilket inte är givet i ett survival-spel. I detta passar det bra och ger motivering till att fortsätta framåt istället för att stanna och trycka i någon liten hussamling man hittar någonstans.

I och med att du ska ta dig framåt är The Long Dark inte ett survivalspel där du bygger hus och skapar en hel civilisation någonstans för dig själv. Istället ser man till att bli den bästa nomad man kan bli.

I miljön finns det gles bebyggelse i form av små typiska kanadensiska timmerstugor där man kan hitta både det ena och det andra för att överleva. Självklart kan man även finna saker i naturen.

LONG DARK ICE

När man bygger gör man oftast först mindre delar och inte förens dem är kalra kna man sätta ihop det t.e.x. ett fiskespö. Bygga är dock något man relativt sällan gör, det går endast att göra vid de få workbenches man hittar, och då måste man också ha rätt saker, o mycket är svårt att få tag på. Speciellt i de första speltimmarna. Lite för svårt ibland, för min smak. Det är spel där man stretar sig fram långsamt, vilket i sig ändå är ganska fint. Det är ett lugnt spel utan stressande tempo där varje litet framsteg är en viktig presentation. Det enda som är stressande är min hjärtklappning varje gång jag oförberedd hör hur en varg börjar skälla och gläfsa bakom mig.

Förutom farorna med att svälta, törsta eller frysa ihjäl så finns det också vargar och björnar som strövar omkring som livshotande faror för dig. Akta dig för dem, eller ha något vettigt skydd.

Stilen i spelet är något ”cartoonich” vilket jag tycker ett bra val av design. Det bidrar till en lättsam och avslappnad känsla över spelet. Vilket gör det lättspelat på trötta kvällar.

LONG DARK trailer

Anledningen till det tämligen vaga betyget 50 XP beror främst på att det är ett såpass lättsamt och enkelt spel att det efter några timmar blir lite långtråkigt. Men innan man kommer dit har man väldigt roligt, och det är alltid kul att slå sitt rekord i antal timmar överlevda!

Jag rekommenderar detta spel till dig som är svag för den kanadensiska vildmarken och att känna dig hjälplös och frusen.

Författare: Kajsen

Kommentera