Jurassic World Alive

Mobilspel

De senaste dagarna har jag varit klistrad vid mobiltelefonen vart jag än gått. Kommande managementspelet Jurassic World Evolution som är baserat på filmen Jurassic World har släppt ett mobilspel för att peppa inför spelsläppet och jag bestämde mig för att testa det. Jag hade inte speciellt höga förväntningar och blev mest nyfiken eftersom att min sambo verkade ha ganska roligt med det. Det har slutat med att jag har spenderat en hel del tid där och känner mig väldigt engagerad hittills.

Upplägget ser då ut såhär: Precis som i Pokémon Go har du kartbilden baserad på Google Maps framför dig och ska gå till olika platser för att samla in saker. Det finns mer som ger det ett syfte, men jag kommer till det.

Det som samlas är främst dinosaurie-DNA som du ska få tillräckligt mycket av för att skapa den specifika rasen. När man skapat en ras kan man ändå fortsätta att samla DNA för att och sedan för att levla den. För att samla DNA trycker du på dinosaurien du hittat och då startar ett minispel där du ska styra och skjuta pilar på dinosaurien med en drönare. Under en begränsad tid ska du pricka så bra du kan för att få så mycket DNA-poäng så möjligt.

Det andra man går till på kartan är supply drops  som du ska snurra runt för att få lite mer pilar, coins och credits. En förbättring med Supply Drops från Pokémon Go’s version är att de inte bundna till vissa speciella platser utan finns lite överallt där det finns bebyggelse eller efter vägar. Där det händer något med kartan verkar det faktiskt som. Detta tycker jag, som bor i ett subsamhälle, är mycket bra. Jag kan alltså spela utan att åka in till staden. Men visst är det lite fler i staden, eftersom att det är större. Jag har också noterat att under event (som är nu) när vissa supply drops blir speciella så påverkas det av att platsen måste vara extra speciell. Så i min stad så finns det tre på vårt största turistmål som är ett världsarv, och en mer centralt. Så de verkar mycket begränsade i antal. Men jag gillar ändå att när det är något extra speciellt så får man anstränga sig liiiite, men att ändå vardagen och det man måste göra för att hålla spelet i rullning är lättillgängligt.

Jurassic world alive ger dig också en anledning till att vilja levla dinosaurierna och fånga nya, bättre. Det finns ett battle mode som är, enligt mig, roligt. Det fungerar som en pokémonfight gör i gameboy och DS. Du möter dessutom slumpmässigt valda andra spelare som är online och på din nivå. Varje dinosaurie har olika stats som health, damage, speed, armor och critical change. Vilket är anledningen till att man vill levla dem, eftersom att deras stats då höjs. Varje dinosaurie har också två till fyra olika attacker som slår olika hårt och kan ha tillagda effekter som påverkar motståndaren negativt eller dig positivt. Den som besegrar tre av motståndarens dinosaurier först vinner. Så genom strategiska val och tillräckligt bra dinosaurier i ditt ”battle team” kan du kamma hem segern.

Priset får man i form av coins, credits och en inkubator som innehåller mer loot. Olika inkubatorer har olika tider som man måste vänta innan den öppnas efter aktivering. Desto längre väntan, desto bättre loot. De kan innehålla allt från pilar till DNA. Man klättrar också i battle ranker som låser upp olika miljöer när man samlat en viss poäng. Men förlorar du så tappar du poäng och kan enkelt åka tillbaka till den förra nivån.

Jag är oerhört pepp på Jurassic World Evolution. Men om det beror på detta spelet eller att jag är en managementspel-fanatiker är svårt att avgöra. Men visst har jag redan fått favoritarter och planerat några inhägnader för specifika dinosaurier jag mött på i Jurassic World Alive.

 

Kommentera