Oxygen Not Included

Indiespel

Det finns många spel som får oss att vilja ha mer. Dessa brukar också ha en tendens att göra oss nästintill beroende. Att du som spelare återkommer – gång på gång. Kommer du ihåg när du skulle sova, när du stängde dina ögon och fortfarande såg tetris-rutorna trilla ner från kanten? Där är jag. Fast i mitt huvud ser jag mina ”duplicates” springa omkring. De bygger, river och reparerar i den värld vi skapat tillsammans.

Mitt ute i ingenstans – Någonstans, i universum.

Klei Entertainment lyckas alltså ännu en gång att få mig fast. Denna gång med deras Oxygen Not Included som endast är en tidig alpha men som redan lyckats slå mig med häpnad. Tack vare att det är en aplha får jag dessutom uppleva allt från start. Jag följer, högst intresserad, utvecklarnas tankar och idéer. Jag som spelare får vara med och buggtesta, lämna feedback och dessutom stödja spelutvecklarna ekonomiskt. Jag älskar det!

Spelmekaniken

Det första som händer är att du får välja tre så kallade ”duplicates”, alltså kopior. De har slumpade egenskaper, samt unika attribut som kan vara både positiva eller negativa. I startskärmen har du turen att kunna slumpa fram i stort sett vilken kopia som helst, för att strunta i den föregående. Allt för att få en så bra start som möjligt. Det du behöver vara uppmärksam på, blir väldigt tydligt redan efter den första halvtimman in i spelet. Speciellt eftersom kopior fortsätter att komma in genom en portal (dessa kan du däremot välja att avvisa, om ingen av dem är bra nog).

Stress, smuts, sorg, hunger, sjukdomar, tristess, för kallt eller FÖR VARMT(!) är sådant som kan påverka dina små kopior.  Addera de faktum att det finns skadliga kemikalier runt omkring din bas, bara en viss mängd vatten, begränsade resurser i matväg, för mycket koldioxid i luften samt giftigt avfall (som dina kopior själva avger) samt att elektriciteten behöver genereras manuellt i små ekorrhjul (om du inte lyckas forska fram andra möjligheter). Och så vidare.

Detta spel är riktigt svårt, intressant, frustrerande men samtidigt otroligt kul! Jag har startat om tiotals gånger och många fler kommer att tillkomma.

Total speltid hittills: 111 timmar

Kommentera