Hive – Det handlar om småkryp

Analoga spel, Bästa inläggen, Recensioner

Hive är ett simpelt, och kanske lite skrämmande brädspel.

Dvs ett analogt spel med pjäser och yta för en spelplan. Det innehåller spindlar. Ni har blivit varnade. Men spindlarna är väldigt dåliga spelpjäser och måste faktiskt inte användas alls, så det går att ha överseende med.

BU!

Annars är det väldigt sött, och fint, och förvånansvärt strategiskt. Med eller utan spelbräde är lite mer av en smaksak – Hive Pocket är mindre och utan bräde, som i min uppfattning inte behövs, medan original-Hive har större pjäser och ett hexagon-markerat bräde. Det kan göra det enklare att placera ut pjäser och räkna steg, vilket kan vara väldigt praktiskt, men jag har personligen inte sett ett stort behov av det.

Det är också en ganska imponerande storleksskillnad mellan Original och Pocket-versionen
Det är också en ganska imponerande storleksskillnad mellan Original och Pocket-versionen

Grunden i Hive – Omringa din motståndares Drotting-bi utan att din egen blir omringad.

Spel-regler: Varje runda kan du lägga ut 1 spelpjäs ELLER göra 1 drag. Du måste ha lagt ut drottning-biet INNAN 4e rundan, oavsett vad du gjort hittills.

hive-board-game-2
Den lilla gula, du ser *pekar* där borta

Det första draget är att lägga ut en valfri spelpjäs, och detta är ENDA tillfället då det är tillåtet att lägga pjäserna direkt svart mot vitt. Efter detta måste alla pjäser läggas ut i direkt anslutning till sin egen färg, och ingen annan. Tex en vit pjäs kan inte läggas ut i anslutning till en vit och en svart pjäs, men om den redan ligger i spel kan den sedan gå förbi svarta pjäser, om det finns möjlighet.

7images
Detta är inte en sanningsenlig återskapelse av ett spelbräde o.O

Alla spelpjäser har sina egna drag och gångstilar, vilket kan vid första anblick verka för mycket för att hålla i sinnet, men det är förvånansvärt enkelt. Grunden är att dela in den i vilka pjäser som kan gå runt – Myror, Spindlar osv, och vilka pjäser som kan gå över – Skalbaggar, Nyckelpigor osv, och vilka som kan hoppa över andra pjäser på specifika vis – Gräshoppor osv.

Det gäller att igenom spelet hålla koll på sina egna pjäser lika mycket som motståndarens, för det viktigaste är att hålla Hivet stabilt – om en pjäs är inkilad mellan andra, så är chansen stor att den inte kan röra på sig, för då skulle delar av Hivet falla sönder. Så för att ’fånga’ en motståndares pjäs kan en ställa en egen antingen på ena sidan pjäsen, eller rent krasst ovanpå (beroende på hur pjäsen i fråga kan röra sig).

Så ens fina, perfekta plan kan förstöras för att en Myra (oavsett färg) ställer sig på fel sida, och hindrar din pjäs från att röra sig.

Eller an skalbagge som kryper upp och lägger sig ovanpå din pjäs. Varför inte. Inte som att jag behövde den där pjäsen eller nått.
Eller an skalbagge som kryper upp och lägger sig ovanpå din pjäs. Varför inte. Inte som att jag behövde den där pjäsen eller nått.

Det är även viktigt att hålla koll på vart ens egna pjäser tar vägen, för spelet är slut om en drottning inte har någon fri plats – oavsett vilka pjäser som omringar den. Det är fullt möjligt att förlora genom att omringa sin egen drottning, helt omedvetet, då en blivit för upptagen med att planera det perfekta draget mot motståndarens drottning.

Spelet i sig är kort, och även om det kan se ut att ha en liten uppförsbacke till inlärningskurva, så är det förvånansvärt lätt-lärt. Och omspelar-värdet är väldigt högt.

3unnamed 5images

Det finns även som app-spel, inklusive ett stort antal olika versioner av den fysiska varianten. Det är ett bra spel, helt enkelt, som är värt att åter-publicera.

4images3images 7d91648638c90c7ee8d4a399e51f5e05

Som helhet får spelet ett högt betyg av mig, för det är enkelt att ha med och introducera nya spelare till, samt är ett mysigt och utmanande spel. Det är dock tråkigt att det bara är för 2 spelare, för det skulle vara otroligt roligt att inkludera fler och skapa ett större hive och därmed större kaos.

Samt, jag är inte speciellt rädd för spindlar, så jag har ju en extra fördel. Även om spindlarna är bland de sämsta pjäserna i spelet, så det kanske säger något.

bittra-gamers-xp-bar-8

 

Författare: NeverBeenACorpse / Sín

Kommentera