Farväl barndomen, vi är båda vuxna nu.

Bästa inläggen

RuneScape är ändå ett spel som många känner till, en kompis till mig utbrast till och med “RS? Jomen det har vi ju alla spelat lite under någon period”. Jag tror själv på det, många jag känner har hört talas om spelet även om de inte spelar det själv (längre). För mig personligen var det starten på min gaming-karriär, men efter 11 år blev det dags att ta farväl av mitt barndomsspel.

 

Det var av en slump som jag år 2005 stötte på detta Run-escape (som alla “vuxna” envisas med att uttala det). Jag var 8 år gammal och brorsan bad mig att klicka lite på skärmen för att han inte skulle loggas ut. Spelet hade funnits sedan 2001, skapat av bröderna Gower via företaget Jagex.

 

Historien om hur jag började med mitt första seriösa spel (möjligtvis med undantag för The Sims) är gullig: Kort efter att jag hade hjälpt brorsan ville jag också prova på datorspelet. Jag skapade min egna karaktär och pappa var tvungen att hjälpa mig genom hela Tutorial Island då jag inte kunde engelska. Jag har minnen av hur jag högt klagade “Vad betyder det? Vad var det där? Är vi klara nu? Kan vi gå vidare? Jag förstår inte!”.

 

Player_customisation_interface
Skapandet av en karaktär. Oh the memories…

 

Ung som jag var anade jag inte vad jag påbörjat då, vad mitt val skulle leda till. Från att inte kunna engelska alls (jag var trots allt 8 år) till att idag nästintill obehindrat kommunicera, tänka och ibland drömma på språket. Än idag förundras jag av hur effektivt jag absorberade ord för ord, som ett extra modersmål.

 

Men förutom språkkunskaper hade jag kul. Spelet blev en annan värld där jag träffade vänner från jordens alla hörn. Och även om inte alla är kvar idag, så har jag några som har hållit sig fast genom åren (varav en som kommer till Sverige och hälsar på nu i sommar!). Oavsett om de är vänner för livet eller ej så fick jag insikter och perspektiv på omvärlden, hur saker och ting såg ut utanför lilla Sverige.

 

Nu har många år har gått, och både jag och RuneScape har utvecklats. De senaste tre åren har jag knappt spelat alls, inte hängt med på alla uppdateringarna och glidit ifrån de vänner som faktiskt spelade. Jag ifrågasatte vad det var som var roligt med spelet, är det verkligen kul att göra samma repetitiva saker för att level’a upp? Ger det mig något längre? Jag var osäker.

 

Det var inte längre samma spel som jag växte upp med, gav mig inte samma översvällande känslor som då. Det är en ganska sorglig insikt, men jag kom att acceptera den då det trots allt gått mer än 10 år, vi var både vuxna nu. Jag kom att känna ett enormt lugn då jag upphävde mitt membership som stått och kostat pengar de senaste månaderna. Pressen att spela fanns inte på samma sätt.

rs idag.png
RuneScape idag.

Avslutningsvis kommer jag alltid att vara tacksam för tiden jag spenderade på spelet, ca 6200 timmar *host host*, jag kommer också fortfarande att googla relaterade memes och ha på mig mina RS-tishor. För även om spelet inte är kul, är det fortfarande en del av mig.

Och lyssnar jag riktigt noga hör jag communityn viska: You never really quit RuneScape, you just take a break from it.

Vi får väl se.

Kommentera