Är det kul att fuska?

Bästa inläggen, PC

Att jag spelat både Oblivion och Skyrim är något jag gärna berättar för alla jag känner. Jag är stolt över mina achievements och hittar gärna likasinnade människor att diskutera mods och quests med. Vad jag däremot inte berättar är att större delen av mina 500+ timmar i dessa spel spenderats i God Mode. För vad skulle då folk tro om mig?

I de flesta TES-spel kan man genom Tab öppna konsolen och använda så kallade Console Commands, dock bara tillgängligt för ”the PC master race”. Ursprungligen användes den som ett debugging tool för att enkelt laga trasiga quests eller lösa glitchar. Men det finns åh så många andra användnings-områden för dessa kommandon. Bland annat kan man fuska in pengar, spawn’a drakar, teleportera sig eller då min favorit: Toggle God Mode, “tgm”.

Att vara i God Mode innebär att du inte kan skadas, att du kan kasta oändligt med spells utan att få slut på Mana samt att du kan hoppa och springa utan att bli trött. Detta ger förstås ett litet övertag, och många jag träffat ser ner på detta fuskande.

Men varför? Varför blir jag less of a gamer för att jag föredrar att spela som odödlig? Självklart kan man hävda att jag går miste om en stor del av spelet, nämligen den överlevnad och taktik som finns i combat, som för många är kärnan i spelet till och med. Och visst, delvis har de rätt.

Men det är mitt sätt att spela på. Personligen gillar jag inte paniken som uppstår i nära-döden ögonblick då man kvickt måste öppna inventory’t och spamma potions. Jag gillar inte att kunna kasta min favorit-spell endast två gånger för att jag har för lite Mana. Genom att använda God Mode gör jag TES-spel mer spelbara för mig personligen, vilket inte borde vara ett problem då det i slutändan handlar om att ha kul. Jag njuter minst lika mycket av spelet som alla andra av att kunna köra mitt egna race, där jag bara får ett lite större övertag. För precis som i alla TES-spel så är man utvald, jag gör bara min karaktär lite ”utvaldare”.

Hur ser ni på fuskande? Är det acceptabelt att modifiera sitt gameplay på detta sätt, eller borde jag tvingas lämna in min Gamer-Badge omedelbart?

Kommentera